Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την δημιουργικότητα των παιδιών μας;

Όλοι μας έχουμε την κρυφή επιθυμία να είμαστε χαρούμενοι. Έχουμε όνειρα και στόχους να φτάσουμε σε κάποιο στάδιο στη ζωή μας όπου θα νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι ως άνθρωποι. Πολλές φορές όμως, κατά την διάρκεια αυτής της προσπάθειας ξεχνάμε την αρχική μας ταυτότητα, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουμε στην επίτευξη της αυθεντικής μας ευτυχίας. Ξεχνάμε λοιπόν τον πραγματικό λόγο που εμείς σήμερα ως ανθρώπινα όντα, έχουμε την ευκαιρία να ζούμε και να αναπνέουμε σε αυτόν τον τόπο που ονομάσαμε Γη. Ως επιβάτες αυτού του πλανήτη, οφείλουμε τα πάντα στη Δημιουργία. Αυτή είναι και η βασική αρχή στην οποία βασίζεται η τεχνολογία του μυαλού μας, η οποία είναι η δημιουργικότητα.

Ως γονείς και εκπαιδευτικοί, φέρουμε το πιο μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο να καλλιεργήσουμε την δημιουργικότητα στα παιδιά μας. Ένα τεράστιο λάθος που συμβαίνει συχνά είναι ο διαχωρισμός των παιδιών σε δύο κατηγορίες, αυτής των δημιουργικών και των μη δημιουργικών. Όλοι μας ανεξαιρέτως γεννιόμαστε με την ικανότητα να δημιουργούμε. Μέχρι και τα ζώα αναπτύσσουν δημιουργική σκέψη στην προσπάθεια τους να βρουν φαγητό, κατάλυμα και να επιβιώσουv.

Βρισκόμαστε σε μια πολυδιάστατη κοινωνία με πολλά ερεθίσματα, στην οποία κινούμαστε με πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες. Τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, έτσι τα παιδιά μας πρέπει να υιοθετήσουν ένα μυαλό “σφουγγάρι’’ για να μπορούν να επιβιώσουν στο άμεσο μέλλον. Η εποχή όπου οι γονείς μας εξασκούσαν το ίδιο επάγγελμα για όλη τους τη ζωή, φτάνει στο τέλος της. Από τώρα, τα παιδιά μας αντικρίζουν ένα πιο πολυσύνθετο αύριο, γεμάτο προκλήσεις αλλά και επιλογές, και πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να σκέφτονται και να λειτουργούν δημιουργικά. Όπως είπε και ο Τόμας Φρίντμαν, ο γνωστός συγγραφέας  του βιβλίου “Ο κόσμος είναι επίπεδος”, “Η μελλοντική κοινωνία είναι ένα φιλόξενο μέρος για τα άτομα με δημιουργικότητα να ανακαλύπτουν πιο έξυπνους τρόπους να κάνουν παλιές δουλειές, τρόπους να προσφέρουν υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και τρόπους να συνδυάζουν υπάρχουσες τεχνολογίες”.

Τι είναι ακριβώς η δημιουργικότητα;

Ο όρος δημιουργικότητα είναι οι σύνδεσμοι μεταξύ διαφόρων πραγμάτων που δημιουργούμε με το μυαλό μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία κάτι καινούργιου και μοναδικού με αξία. Για  να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοστεί η δημιουργικότητα χρειάζεται τρία σημαντικά συστατικά που είναι η περιέργεια, η φαντασία και η κριτική σκέψη.

Πώς να καλλιεργήσουμε την δημιουργικότητα των παιδιών μας;

 Όπως όλες οι δεξιότητες, έτσι και η δημιουργικότητα χρειάζεται εξάσκηση για να καλλιεργηθεί και ν’ανθίσει. Γνωρίζοντας λοιπόν τα τρία κύρια συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, μπορούμε με λίγο περισσότερο χρόνο και ενδιαφέρον να επικεντρωθούμε στο κάθε ένα ξεχωριστά:

  • Υποστηρίζουμε τα ερωτήματά τους. Πρέπει να δίνουμε στοχευμένες απαντήσεις, όπως για παράδειγμα να αντιστρέφουμε τα “Γιατί;” και να απαντούμε με την ερώτηση “Εσύ γιατί νομίζεις;”. Είναι καθήκον μας να τους δίνουμε χρόνο και πρωτοβουλία να προβληματιστούν από νεαρή ηλικία έτσι ώστε να μπορέσει η σκέψη τους να μάθει να έρχεται σε τριβή με την πραγματικότητα.
  • Παρέχουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον με πλούσια ερεθίσματα, διευρύνοντας έτσι το οπτικό τους πεδίο και ενισχύοντας τις άλλες τους αισθήσεις. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να επισκεφτούν μουσεία, εκθέσεις, ξένες χώρες και να τους γνωρίσουμε τη φύση. Ας τα αφήσουμε να αγγίξουν εικόνες, χρώματα, υλικά και εργαλεία,  ενθαρρύνοντας έτσι την παιχνιδιάρικη τους ψυχή.
  • Επενδύουμε στην φαντασία τους. Ένας απλός τρόπος είναι να δημιουργούμε συζητήσεις με τα παιδιά για οτιδήποτε. Μπορούμε να συζητήσουμε για το σχήμα των συννέφων, για το χρώμα του νερού, γιατί πρέπει να φοράμε παπούτσια ή ακόμη για τα μυστικά που κρύβει μια ηλεκτρονική συσκευή. 
  • Επιτρέπουμε την αποτυχία. Η δημιουργικότητα είναι άμορφη χωρίς τη συνεχή προσπάθεια και αποτυχία. Κάθε λάθος του παιδιού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία μάθησης και όχι ως μία ευκαιρία για να το τιμωρήσουμε. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα  του κάθε παιδιού να έχει στην κατοχή του ελευθερία σκέψης και έκφρασης, εφόσον και αυτή η προσπάθεια είναι υγιής για το ίδιο και τον κόσμο γύρω του.
  • Στοχεύουμε στην κριτική σκέψη. Η φαντασία ενός παιδιού αφήνεται στην κριτική του σκέψη, η οποία αναλαμβάνει την τελειοποίηση της δημιουργικής διαδικασίας. Εφόσον έχουμε επενδύσει ενεργά στην περιέργεια και στη φαντασία των παιδιών μας, είναι σχεδόν αναπόφευκτη η ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης. Μέσα από τη λογική και τη σιγουριά της σκέψης θα αρχίσουν να δημιουργούν τα δικά τους μονοπάτια προς την εύρεση της αυθεντικής τους χαράς και ευτυχίας.

Πηγή και πλήρες άρθρο: https://www.paidiatros.com/paidi/anaptixi/diliourgikotita-kritiki-skepsi-paidia

Απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *